Ajankohtaista

26.01.2024

JTK Powerin toimittamat massiiviset väestönsuojaovet turvaavat hätätilanteessa 3000 ihmistä

IMG20231111094123

Oulun Kivisydän on 25 m syvyyteen maan alle louhittu maanalainen pysäköintialue, joka toimii tarvittaessa myös 3000 ihmisen väestönsuojana. Kivisydämen rakennustyöt aloitettiin vuonna 2012 ja kallioparkki otettiin käyttöön vuonna 2015. Hätätilanteessa pysäköintihalli voidaan muuntaa 72 tunnin sisällä 3000 henkilön väestönsuojaksi, josta löytyvät niin kuivakäymälät, pesupaikat kuin sängytkin.

Kivisydämen pysäköintialue on toiminut Oulun keskustassa pian jo kymmenen vuoden ajan. Autolla sisään ajettaessa tulijaa tervehtivät molemmin puolin olevat jykevät metalliovet, jotka ovat JTK Powerin kotimaista tuotantoa. Väestönsuojaovet ovat normaalioloissa auki koko ajan ja ne otetaan käyttöön vain mahdollisessa hätätilanteessa.

JTK Power mukana KVR-urakassa väestönsuojalaitteiden toimituksessa

Kivisydämen rakentaminen toteutettiin KVR-urakkana, jolloin urakoitsija vastasi sekä suunnittelusta että toteutuksesta.  JTK Power toimitti väestönsuojaan useita eri kokoisia pariovia, joista suurimmat ovet ovat kooltaan 3,9 X 3,6 m. JTK Powerin toimitukseen sisältyi myös luukkuja, erilaisia IV-läpivientejä, putkia ja laippoja.  

Kivisydämessä on kaksi isoa sisäänkäyntiä autoliikennettä varten. Lisäksi käytössä on 3 kpl jalankulkuun tarkoitettuja sisäänkäyntejä.

—Vaikka kyse on väestönsuojasta, sen pääkäyttötarkoitus on kuitenkin toimia pysäköintihallina, jota ihmiset käyttävät päivittäin. Siksi arkikäyttö sekä ihmisten että autojen kannalta on huomioitu tarkasti. Autojen sisään ajamista varten on rakennettu madaltavat kynnykset. Myös ovien ulkonäöllä on merkitystä. Yleisilme pitää olla siisti ja asiallinen niiden jykevästä koosta huolimatta, Kivisydämen huoltopäällikkö Arto Hannus sanoo. 

—Ovet ovat massiivisen kokoiset ja näkyvät Kivisydämen kävijöille. Onneksi niitä ei ole tarvinnut verhota piiloon vaan ne tuovat turvallisuuden tunnetta jo pelkästään näkyvyydellään, toteaa Oulun Kivisydämen tj. Jouko Väänänen. 

Jotta väestönsuojan ovet saadaan suljettua tiiviisti, myös kynnykset ovat kooltaan järeät. Tästä syystä kynnyksien päälle on rakennettu autojen sisään ajamista helpottavat madaltavat kynnykset. Näiden suojakynnysten nopeaa purkamista varten on tehty erillinen purkusuunnitelma.

—Väestönsuojan laitteiden toimintakunnon varmistamiseksi laitteet tulee tarkastaa ja huoltaa vähintään 10 vuoden välein. Tulemme testaamaan mm. kynnysten purkamisen tämän tulevan tarkastuksen yhteydessä, Hannus kertoo.  

Väestönsuojaovien käyttöikä on 50 vuotta. Muutamia tarkastuksia lukuun ottamatta väestönsuojaovet ovat huoltovapaita.

Eurofins Expert Services Oy:n hyväksymät väestönsuojaovet ja luukut


JTK Powerin valmistamat väestönsuojaovet ja luukut ovat Eurofins Expert Services Oy:n hyväksymiä, joka on riippumaton ja puolueeton testaus-, tarkastus- ja sertifiointiorganisaatio. Tuotteet on suunniteltu ja mitoitettu siten, että ne täyttävät lakien ja asetusten asettamat määräykset. Vaatimukset ovat Suomen sisäministeriön laatimia. Väestönsuojaovet on valmistettu teräksestä ja ne ovat asetettujen painevaatimusten mukaisia.

Sovittu toimitusaika on ykkösprioriteetti


JTK Powerilla on useiden kymmenien vuosien kokemus väestönsuojaovien valmistamisesta. Mittaluokaltaan Kivisydämen projekti oli mielenkiintoinen myös JTK Powerin näkökulmasta.  Suunnittelussa mukana oli väestönsuojien rakentamiseen erikoistunut asiantuntija Pekka Savio. Kuten kaikissa rakennusprojekteissa, myös tässä projektissa suunnitelmiin tuli rakennustöiden edetessä erilaisia muutoksia. JTK Powerilla näihin on kuitenkin totuttu ja muutostarpeisiin pystyttiin vastaamaan nopeasti.

—Ykkösprioriteettinamme on pitää kiinni sovituista toimitusajoista. Tämä onkin yksi kilpailuvalteistamme, jota asiakkaat arvostavat, kertoo laatupäällikkö Jarmo Latvala JTK Powerilta.

Millaisia palveluita JTK Power tarjoaa väestönsuojien suunnitteluun ja rakentamiseen? Tutustu palveluihin täällä!