Ajankohtaista

14.04.2023

Rakennusneuvos Pekka Rajajärvi: ”JTK Powerin tietämys väestönsuoja-asioista on erinomainen”

PekkaRajajarvi

Rakennusneuvos Pekka Rajajärvi on pitänyt väestönsuojiin liittyvän koulutuksen JTK Powerilla. Rajajärvi on tehnyt uransa sisäministeriössä väestönsuojelun rakentamisen, teknillisten vaatimusten ja neuvonnan parissa. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2016, mutta on jatkanut väestönsuojapuolen konsulttina ja kouluttajana.


Väestönsuojat ovat osa kokonaismaanpuolustusta

JTK Power halusi koulutuksella kasvattaa henkilöstönsä tietämys väestönsuojista, sillä uuden ilmanvaihtokoneen lanseeraamisen myötä JTK Powerista tuli kokonaisväestönsuojien toimittaja.

JTK Power tarjoaa väestönsuojiin kokonaispaketin, johon kuuluvat ovet, luukut, läpiviennit ja ilmanvaihtokone. JTK Powerin yhteistyökumppani kokoaa betonielementtisuojat, jotka toimitetaan valmiina kokonaisuutena asiakkaalle. Koulutus tarjosi henkilöstölle lisää ymmärrystä väestönsuojista.

– Väestönsuojat ovat tärkeä osa kokonaismaanpuolustusta. Kun henkilöstö tietää tuotteiden käyttökohteen, työ muuttuu merkityksellisemmäksi. Tieto parantaa myös tuotteiden laatua ja asiakaspalvelua entisestään, Rajajärvi kertoo.

Rajajärven mukaan JTK Powerin osaaminen on huipputasoa.

– JTK Powerilla on väestönsuojapuolen kokemusta 1970-luvulta asti. Uskon, että heillä on raudanluja ammattitaito eri valmistusmenetelmissä ja vankka ymmärrys tuotteiden laatuvaatimuksista.

Suomessa miljoona väestönsuojaa kunnostuksen tarpeessa

Väestönsuojelujärjestö perustettiin vuonna 1927. Silloin alettiin kehittää naamareita ja kouluttaa ihmisiä, sillä sodissa käytettävät taistelukaasut kehittyivät siviilejä uhkaaviksi. Vuonna 1935 tehtiin ensimmäiset väestönsuojat olemassa olevien rakennusten kellariin. Väestönsuojien rakentamisen ensimmäinen laki tuli voimaan 15.11.1939, kaksi viikkoa ennen sodan syttymistä.

Tällä hetkellä Suomessa on väestönsuojat 4,3 miljoonalle ihmiselle, joista noin miljoonan henkilön suojat ovat kunnostuksen tarpeessa.

Rajajärven mukaan JTK Powerin ilmastointikone soveltuu hyvin kunnostettaviin kohteisiin.

– Nyt on ajankohtaista uudistaa vuosina 1959–1971 rakennetut suojat, joissa on hiekkasuodatin. JTK Powerin ilmanvaihtokone on sopiva vaihtoehto hiekkasuodattimen tilalle. Myös Ruotsissa on kova tarve uusia vanhat väestönsuojat. Lisäksi siellä keskustellaan uusien suojien rakentamisesta, joten naapurimaassakin on markkinat, Rajajärvi arvioi.

Suomessa halutaan suojella koko kansaa

Rajajärven mukaan Suomen väestönsuojat ovat maailmanmittakaavassa erinomaisella tasolla. Väestönsuojelu on jopa vientituote, sillä suomalaiset vievät noin 20 miljoonan edestä väestönsuojan tietotaitoa ja tuotteita ulkomaille joka vuosi.

Välillä väestönsuojien tarpeellisuudesta on käyty kiivasta keskustelua. Rajajärven mukaan toimivaa systeemiä ole syytä ajaa alas. Jos väestönsuojissa halutaan säästää rahaa, rakentamista kannattaa yksinkertaistaa.

–Monissa valtioissa on suojattu vain johtajat, mutta Suomessa on haluttu turvata koko kansan turvallisuus. Väestönsuojat antavat myös ulkomaille signaalin, että Suomi on hyvin suojautunut. Kannatan sitä, että elementtisuoja tehdään etukäteen tehtaalla ja viedään paikan päälle. Tällä saadaan rahallista säästöä ja nopeutetaan rakentamista.