Ajankohtaista

16.01.2023

Suomalainen JTK Power on väestönsuojatuotteiden huippuosaaja

9S7A7252

Jos kurkistatte kiinteistönne väestönsuojatiloihin, sieltä löytyy todennäköisesti aputoiminimemme Metalli-Jokelan hyväksyntäkyltti. Miten tämä liittyy JTK Poweriin? No siten, että JTK Power osti vuonna 1998 Metalli-Jokela Oy liiketoiminnan. Metalli-Jokela on toimittanut valuosia, kuten ovia ja luukkuja lukuisiin suomalaisiin väestönsuojiin jo vuodesta 1958 lähtien.  

Nykyaikainen ilmanvaihtokone on väestönsuojan sydän

JTK Power on jatkanut väestönsuojatuotteiden kehittämistä ja vuonna 2020 yritys lanseerasi markkinoille modernin, nykyaikaisiin väestönsuojiin suunnitellun S1-luokan ilmanvaihtokoneen. Ilmanvaihtokone on varustettu aktiivihiilisuodattimella, joka suodattaa useita taistelukaasuja. Ilmanvaihtokone toimii sähköllä, mutta se on varustettu myös manuaalikäytöllä, joten hädän tullen laitetta voi käyttää myös ihmisvoimin.

IVL-1-ilmanvaihtokone ylläpitää väestönsuojassa kriisin aikana ylipainetta ja suodattaa koneen kautta tulevasta ilmasta haitalliset kaasut ja hiukkaset. Tuote täyttää väestönsuojan ilmanvaihtolaitteistolle asetetut vaatimukset.

Pekka Rajajärvi on tehnyt uransa sisäministeriössä väestönsuojelun rakentamisen, teknillisten vaatimusten ja neuvonnan parissa ja toimii nykyään väestönsuojapuolen konsulttina ja kouluttajana. Rajajärven mukaan JTK Powerin osaaminen väestönsuojien suunnittelussa ja kehittämisessä on huipputasoa:

– JTK Powerilla on väestönsuojapuolen kokemusta 1970-luvulta asti. Heillä on raudanluja ammattitaito eri valmistusmenetelmissä ja vankka ymmärrys tuotteiden laatuvaatimuksista.

Rajajärven mukaan Suomen väestönsuojat ovat maailman mittakaavassa erinomaisella tasolla. Väestönsuojelu on vientituote, sillä suomalaiset vievät noin 20 miljoonan edestä väestönsuoja tietotaitoa ja tuotteita ulkomaille joka vuosi. Suomalaiset väestönsuojat ovatkin nousseet viime viikkoina otsikoihin jopa kansainvälisissä uutisissa. Mm. CNN kävi tekemässä jutun yhdestä Helsingissä sijaitsevasta väestönsuojasta.  

Väestönsuojien toimituksia ja suunnitteluapua Ruotsiin

– Uskallamme väittää, että Suomessa on pohjoismaiden paras asiantuntemus väestönsuojista, niiden rakentamisesta ja ylläpidosta. Tätä osaamista haluamme jakaa myös muille.  Ruotsi on tietenkin yksi merkittävä alue, jolle tarjoamme mielellämme väestönsuojien suunnittelu- ja toteutusapua, sanoo JTK Powerin myynti- ja tuotepäällikkö Anders Kannelhovi.

Tällä hetkellä Suomessa on väestönsuojat 4,3 miljoonalle ihmiselle, joista noin miljoonan henkilön suojat ovat kunnostuksen tarpeessa. Rajajärven mukaan JTK Powerin moderni ilmastointikone soveltuu erinomaisesti kunnostettaviin kohteisiin.

– Nyt on ajankohtaista uudistaa vuosina 1959–1971 rakennetut suojat, joissa on hiekkasuodatin. JTK Powerin ilmanvaihtokone on sopiva vaihtoehto hiekkasuodattimen tilalle. Myös Ruotsissa on kova tarve uusia vanhat väestönsuojat ja rakentaa myös uusia väestösuojia, Rajajärvi arvioi jo vuonna 2020.